2012. július 24., kedd

Privát szféra

Sokszor nem is tudatosul bennünk, pedig szükségünk van rá. Főként, ha huzamosabb ideig nyilvános térben tartózkodunk. Akár kamaszok szobájában, munkahelyek rekreációs terében, szállodák előterében vagy bevásárlóközpontokban jól használhatók a privát szférát biztosító bútorbarabok. Pár perces pihenést, bizalmas telefonbeszélgetést vagy csak a "mostnezavarj" tesznek lehetővé.

Freyja Sewell formatervező Hush nevű, nemezből készült fotelje többféle alakot tud felvenni.


2012. július 17., kedd

Hol kezdődik a giccs?

Kényes téma, mint ahogy az is, hogy mit nevezünk jó ízlésnek. Sem az árszínvonal sem a kreativitás nem mutatja meg, hol az a bizonyos határ. Ami az egyik embernek (vagy népcsoportnak) csodálatosan gyönyörű, a másiknak már túl sok vagy éppen azt mondja rá, hogy giccses.
Ki tudja, hogy hol a határ?







Ezeket a fotókat Saint Tropez-ben  készítettem egy étterembelsőről. Először csak az erős színekre figyeltem, az a sok pink igazán felhívja magára a figyelmet, aztán a kacskaringós-fonott támlás, monogramos kovácsoltvas székek a rákötözött pink párnákkal meg a falra fotózott levendulamező, a kőfal és a felfuttatott szőlő, a sok élénk színű, kockás textil - ezekkel külön-külön semmi bajom, de ebben a kis térben együtt az egész nekem már sok volt ...mondhatni giccses. :) Csak később vettem észre, hogy egy meglehetősen drága, Michelin csillagos vacsorázó hely volt, Brigitte Bardot fotókkal. Róla tudni kell, hogy ő volt az első híresség, aki ebben a kis halászfaluban nyaralót vett és ezután kezdték felfedezni és felkapni a helyet. Az itt nyaraló hírességeknek nem kell Párizsba vagy Londonba utazni, ha vásárolni akarnak, ma már minden valamirevaló cégnek üzlete, sőt rezidenciája van ezen a pici településen.


Dinnye

Köztudott, hogy Japánban kevés a hely, így az ésszerű helykihasználás alapkövetelmény.  :)







...és ha már formatervezés, ne álljunk meg a kockánál...









2012. július 5., csütörtök

Budapest nyáron

Egy hajókirándulás képei









2012. július 1., vasárnap

Kánikula

Arra gondoltam ma, milyen jó lenne ebből a melegből valahogy tartalékolni egy kicsit, begyűjteni a napfényt és télen meg -amikor hiányzik- elővenni.  :)
A diólikőr készítéssel Te is csapdába ejtheted a napsugarat és a nyár ízét. Nincs vele sok munka, csak sok türelem kell, mert csak karácsonykor iható.
10-12 szem zöld diót megmostam, felvágtam (érdemes gumikesztyűt használni, mert nagyon fog) egy zárható üvegbe tettem és ráöntöttem jó 1 liter pálinkát. (Tavaly vodkát meg konyakot használtam.) Most 5-6 hétig napozik, néha ha arra járok kicsit megrázom, aztán majd dobok bele fűszereket is: szerecsendiót, csillagánizst, kis rúd fahéjat, szegfűszeget talán majd gyömbért is. Pár hétig érlelem tovább ezekkel és legvégül majd a cukorszirup is belekerül. Ősztől már leszűrve sötét, hűvös helyen pihen majd és érlelődik karácsonyig. Igazából nincs sok munka vele, csak az tart sokáig, amíg elkészül. De megéri! :)

 Abban a pillanatban, ahogy ráöntöttem, a zöld dió halványzöldre színezte a pálinkát.

 2. nap

3. napra már méregzöld (később barna lesz)

Ha szereted a teákat, most gyorsan készíthetsz. Persze azért szükséges hozzá alapanyag. Hozzám a kertbe pár éve beköltözött a citromfű, már nem emlékszem honnan :) olyan jól érzi magát, hogy mindenfelé nő. A menta is elég hamar el tud szaporodni. A citromfű, menta is egy nap alatt zörgősre száradt ebben a kánikulában. Az első adag már a zsákban van. Télen finom tea lesz belőle. Egyébként nem csak finom, jótékony hatású is.
 Szellős helyen, tűző napon, fehér vászonnal letakarva, néha átforgatva ebben a nagy melegben egy nap alatt zörgősre száradt a citromfű.


 Az első adag már a vászonzsákban és alatta kiterítve a frissen levágott citromfű.

 Csinos kis zsákocska lett belőle. :)

És még a kovászos uborka is rekord idő alatt, másfél nap alatt elkészül  ebben a nagy melegben
A kapor és a fokhagyma innen nem látszik, de higgyétek el, benne van! :)
 

Lámpák bármiből

Úgy tűnik, lámpák bármiből készülhetnek. Csészéből, fogasból, mikrofonból, PET palackból, borosüvegből, banános címkéből, újságpapírból, keménykalapból, horgolt csipkéből, bográcsból, fém evőeszközökből, műanyagkanálból, röntgen felvételből és papírtáskából...